A páradús, labilis levegőnek további utánpótlása van, így a következő napokban is folytatódik a meglehetősen változékony, de az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű nyári idő. A több-kevesebb napsütés mellett gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég és a hétvégén sokfelé várható zápor, zivatar. Kisebb körzetekben felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Vasárnap estig összességében jelentős mennyiségű csapadék hullhat. A hőmérsékletekben nem várható lényeges változás, legfeljebb a hét utolsó napján mérséklődik néhány fokkal a felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható zápor, zivatar. A délkeleti szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak. Késő estére 24-26 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, napos időszakok azonban továbbra is előfordulhatnak. Többfelé várható zápor, zivatar. Az északkeletire forduló szél megélénkül, zivatarokban viharossá fokozódik. A hajnali órákra 18-20 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 27-29 fok között alakulnak.

null

Vasárnap: gyakran lesz erősen felhős az ég, rövid napos időszakok azonban előfordulhatnak. Többfelé várható zápor, zivatar. Néhol kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. Az északi, északkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejétől szárazabb, stabilabb levegő érkezik fölénk, emiatt gyorsan csökken a csapadékhajlam, már csak elvétve fordulhat elő zápor, zivatar. A hét közepétől afrikai eredetű, egyre melegebb levegő érkezik fölénk, így visszatér a kánikula, egyre inkább 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár