A túlnyomóan napos, száraz időt okozó anticiklon gyengül felettünk, így a a változást okozó frontok is már megközelíthetik térségünket. Napközben egy lassan mozgó hidegfront éri el a Kárpát-medence nyugati területeit, ennek hatására már növekszik a zápor, zivatarhajlam és néhány fokkal enyhül a nagy meleg. Somogyban elsősorban a délutáni, esti óráktól számíthatunk a heves események megjelenésére.

Holnaptól megérkezik fölénk a kevésbé meleg levegő, így megszűnik a hőség, a nappali hőmérsékletek már 30 fok alatt alakulnak. Marad a kissé nedves, labilis levegő, ezért folytatódik a záporokkal, zivatarokkal tarkított idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: eleinte folytatódik a többnyire napos, száraz idő, majd a déli óráktól egyre több lesz a gomolyfelhő felettünk és többfelé valószínű zápor, heves zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. A szél északnyugatira fordul és zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 30-32 fok között alakulnak. Késő estére 24-26 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: a változóan, gyakran erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Összességében többfelé várható zápor, heves zivatar. Az északnyugati szél megerősödik, zivatarokban átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 19-21 fok között alakulnak. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.

Kedd: a több-kevesebb napsütés mellett erősebben is megnövekszik a gomolyfelhőzet és összességében többfelé valószínű zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 18-20 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 25-27 fok között alakulnak.  

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől ismét szárazabb és néhány fokkal melegebb levegő érkezik fölénk, így csökken a zivatarhajlam és visszatérnek a 30 fok körüli nappali hőmérsékletek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyár, enyhülés, kánikula, hőség, csapadék, időjárás