Egy közelgő hidegfront előterében ma még száraz, meleg léghullámok érkeznek fölénk, így folytatódik a hőség, sőt a déli tájakon még kissé tovább erősödhet a nappali felmelegedés. Továbbra is a napsütésé lesz a főszerep, egyelőre csak kevés fátyolfelhő jelenhet meg az égen.

Holnaptól gyengül a felettünk elhelyezkedő anticiklon, így nyugat felől már megközelíthetnek bennünket a változást okozó frontok. Napközben már egy hidegfront éri el hazánkat, ennek hatására labilissá válik a légkör, növekszik a zápor, zivatarhajlam. Főleg a délutáni órákban helyenként felhőszakadás, jégeső és szélvihar is előfordulhat. Kissé már enyhül a hőség, a nappali hőmérsékletek azonban még kevéssel 30 fok felett alakulnak.

Hétfőre már jelentősebben visszaesik a hőmérséklet, de még így is az átlagosnál kissé melegebb, nyári idő várható. Folytatódik a változékony idő, napközben többfelé és több alkalommal alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, helyenként azonban már megnövekedhet a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 34-36 fok között alakulnak. Késő estére 28-30 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: eleinte folytatódik a többnyire napos, száraz idő, majd délutántól már egyre több lesz felettünk a gomolyfelhő és többfelé valószínű zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. A szél északnyugatira fordul és zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 21-23 fok között alakulnak. A délutáni órákra még 30-33 fok közé melegszik a levegő.

Hétfő: a több-kevesebb napsütés mellett gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég és összességében többfelé várható zápor, heves zivatar. Az északnyugati szél élénk, zivatarok környezetében viharos lesz. A hajnali órákra 19-21 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik a záporokkal, zivatarokkal tarkított idő, majd ezt követően ismét szárazabb, stabilabb levegő érkezik fölénk, így egyre több lesz a napsütés. A hét második felében visszatérnek a 30 fok körüli nappali hőmérsékletek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, hőség, front, kánikula, csapadék