Szombatig még anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változást okozó frontok egyelőre elkerülik térségünket. A leszálló légmozgások hatására nagyrészt napos, száraz időre számíthatunk, csak elvétve alakulhat ki egy-egy hőzivatar. Kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés és az éjszakák is egyre melegebbek lesznek.

Vasárnaptól már gyengül felettünk az anticiklon, nyugat felől egy hidegfront közelíti meg térségünket. A front hatására labilissá válik a légkör, növekszik a zápor, zivatarhajlam. Jelentős felfrissülés azonban még nem várható, legfeljebb néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak kevés fátyolfelhőzet jelenik meg az égen. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 33-35 fok között alakulnak. Késő estére 26-28 fok közé hűl a levegő.

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg a fátyolfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A délutáni órákra 34-36 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap: napközben már egyre több lesz felettünk a gomolyfelhő és a délutáni óráktól többfelé valószínű zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A szél északnyugatira fordul és zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 21-23 fok között alakulnak. A délutáni órákra 30-33 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejétől nedvesebb, labilis levegő alakítja időjárásunkat, ami kedvez a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. Megszűnik a hőség, de marad a nyáriasan meleg idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőség, kánikula, csapadék, front, időjárás