Anticiklon alakítja időjárásunkat, ami távol tartja tőlünk a változást okozó frontokat. A felhőoszlató, leszálló légmozgások hatására a napsütésé lesz a főszerep, legfeljebb kevés gomoly, vagy fátyolfelhőzet jelenhet meg az égen. Az anticiklon fölé több hullámban afrikai eredetű, egyre melegebb levegő érkezik, így a következő napokban tovább erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 35 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Az éjszakák is egyre melegebbek lesznek, a nagyobb városokban 20 fok feletti minimum hőmérsékletek várhatók.

A napi középhőmérséklet csütörtöktől már 27 fok felett alakul, így életbe lép a másodfokú hőség figyelmeztetés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak. Késő estére 25-27 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: napos, száraz időre számíthatunk. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 20-22 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 33-35 fok között alakulnak.

null

Péntek: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak. A délutáni órákra 33-35 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: szombaton tetőzik a hőség, majd vasárnap már egy hidegfront közelíti meg térségünket, így növekszik a zápor, zivatarhajlam, de valószínű, hogy egyelőre maradnak a 30 fok feletti hőmérsékletek. A jövő hét elejétől várhatóan jelentősen felfrissül a levegő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár