Az előttünk álló időszakban alapvetően anticiklonális hatások érvényesülnek időjárásunkban, a nedves léghullámok elkerülik térségünket. A leszálló légmozgások hatására túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak elvétve alakulhat ki rövid ideig tartó zápor, vagy zivatar. Az anticiklon fölé afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek, így tovább erősödik a nappali felmelegedés, a jövő hét elején már 30 fok feletti hőmérsékletekre, igazi strandidőre számíthatunk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak. Késő estére 21-23 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: napos, száraz idő várható, legfeljebb néhol növekedhet meg átmenetileg a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 16-18 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak.

null

Hétfő: túlnyomóan napos idő várható, csak néhol növekedhet meg a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 17-19 fok között alakulnak. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét végéig kánikulai melegre, 30 fok feletti hőmérsékletekre számíthatunk. Összességében a napsütésé lesz a főszerep, de a hét közepén helyenként előfordulhatnak hűsítő záporok, zivatarok.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás