A zivataros időt okozó légörvény eltávolodik a Kárpát-medence térségéből, így ma már csökken a csapadékhajlam, egyre kevesebb helyen várható zápor, zivatar. A következő napokban alapvetően anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, ennek köszönhetően túlnyomóan napos, száraz idő várható, már csak elvétve alakulhat ki egy-egy hűsítő zápor, vagy zivatar. Kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, a legtöbb helyen már 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de zápor, zivatar már csak elvétve fordulhat elő. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak. Késő estére 22-24 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 15-17 fok között alakulnak. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

null

Vasárnap: többnyire napos, száraz idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. Elvétve előfordulhat hűsítő zápor, vagy zivatar. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 16-18 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét keddig további felmelegedés várható, a legtöbb helyen már 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Eleinte folytatódik a napos, száraz idő, majd szerdától ismét nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, így növekszik a zivatarhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár