Keleties áramlással meleg, páradús léghullámok érkeznek fölénk a magasban, így folytatódik a változékony, az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű nyári idő. A délelőtti napos időt követően a nap második felében menetrendszerűen megkezdődik az erős gomolyfelhő képződés és ezzel együtt a heves zivatargócok kialakulása. A lassabban áthelyeződő zivatarcellákból nagy mennyiségű eső is hullhat, ennek következtében pedig akár villám árvizek is kialakulhatnak.

A nappali hőmérsékletek már többnyire 25 fok felett, kisebb körzetekben 30 fok közelében alakulnak, csupán a zivatarok környezetében hűl vissza átmenetileg a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: a több-kevesebb napsütés mellett időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 25-27 fok között alakulnak. Késő estére 20-22 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: a napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és a délutáni óráktól egyre többfelé valószínű zápor, heves zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. Az északkeleti szél megélénkül, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A hajnali órákra 14-16 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 25-27 fok között alakulnak.

null

Csütörtök: a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és a délutáni, esti órákban egyre többfelé várható zápor, heves zivatar. A délkeleti szél megélénkül, zivatarokban viharossá fokozódik. A hajnali órákra 15-17 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 25-27 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: pénteken még marad a zivatarhajlam, majd a hétvégén már szárazabb levegő érkezik fölénk, megszűnik a fülledtség. A nappali hőmérsékletek már 30 fok közelében alakulnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár