A szezonális anomália előrejelzések szerint az idei nyár hőmérsékleti szélsőségektől mentes, átlagosan meleg időt hozhat. Az évszak bővelkedhet záporokban, zivatarokban, így meglehetősen változékony időre számíthatunk.

Európa északi, északnyugati területei felett továbbra is az átlagosnál hűvösebb, hidegebb légtömeg helyezkedik el, egyes helyeken napközben sincs melegebb 10 foknál. Afrika északi részén, illetve Európa déli peremvidéke felett ugyanakkor megkezdődött a nagy tömegű, igen meleg levegő felhalmozódása. Ezeken a tájakon már időnként 35 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. A Kárpát-medence és környéke a következő hetekben is a két légtömeg határán, az átlagosan meleg, vagy fokozatosan melegedő zónában helyezkedhet el. A még mindig jelentős hőmérsékleti kontraszt miatt azonban az időjárás változékony jellege is megmaradhat.

Óceáni eredetű hidegfrontok ugyanis továbbra is elérhetik térségünket, igaz komolyabb lehűléseket ezek már nem hoznak magukkal.

A CFS modell csapadék előrejelzése szerint (2.ábra) a csapadék jelentős része a nyár folyamán a kontinens délnyugati, déli tájai fölé, a mediterrán térségben fog koncentrálódni. A tőlünk nyugatra leszakadó hűvösebb levegő hatására ugyanis a Földközi- tenger térségében alacsony nyomású mezők, mediterrán ciklonok képződhetnek. Ezen ciklonok áramlási rendszerében meleg, de időnként páradús, labilis levegőfajta éri el térségünket. Az átmeneti szárazabb időszakokat tehát záporos, zivataros, fülledtebb periódusok válthatják fel. A várható csapadék mennyisége azonban végig szeszélyes területi eloszlást mutathat majd, így kisebb körzetekben átmenetileg fokozódhat az aszály.

Az extra hosszútáv miatt azonban az előrejelzés igen bizonytalan és a fent említett időjárási helyzet inkább a nyár első felére lehet jellemző.
Az idő előrehaladtával ugyanis gyengül az Európa felett kialakult hőmérsékleti kontraszt, így a frontok is ritkábbá válnak, azaz egyre inkább anticiklonális hatások érvényesülhetnek időjárásunkban. Egyelőre nem túl nagy eséllyel, de a közelünkben kiépülő magasnyomású zónák a későbbiekben akár omega anticiklonná, blokkoló anticiklonná is fejlődhetnek. Ez a tartósan fennálló magasnyomású képződmény már elzárja a kontinens belsejébe induló nedvesebb légtömegek útját, ugyanakkor biztosítja az Afrika északi részén felhalmozódott száraz, igen meleg levegő beáramlását.

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. Az összességében átlagos hőmérsékletű évszak, nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti, vagy feletti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

null

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése június-július-augusztusra.

null

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése június-július-augusztusra.

null

3. Ábra: továbbra is jelentős a hőmérsékleti kontraszt Európa felett. Hazánk egy jó darabig még az átmeneti zónában helyezkedik el, így egyelőre folytatódhat a változékony idő.

null

4. Ábra: Afrika északi területei felett, az Arab tábla térségében a hónap közepére nagy mennyiségű, igen meleg levegő halmozódik fel. Megfelelő nyomás elrendeződés hatására a nagy meleg a későbbiekben a Kárpát-medence térségét is megközelítheti, ez pedig átírhatja a hosszútávú előrejelzés forgatókönyvét.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejelzés, nyár, időjárás