Meleg, labilis levegőfajta tölti a Kárpát-medencét, így egyelőre nem nyugszik meg a légkör, a következő napokban is folytatódik a változékony nyári idő. A gyengén felhős, napos délelőttök után a nap második felében magasra törnek a gomolyfelhők és többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Helyenként heves zivatar is előfordulhat felhőszakadás, jégeső és szélvihar kíséretében. 

A várható zivatarok helyi keletkezésűek is lehetnek, így ezek pontosabb előrejelzése csak az esemény előtti 1-2 órában lehetséges. A napos, valamint az erősen gomolyfelhős, zivataros tájak térben és időben is váltakozhatnak egymással. 

A nappali hőmérsékletek már többnyire 25 fok felett alakulnak, de a zivatarok környezetében átmenetileg visszahűl a levegő.  

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

hétfő.jpg

Hétfő: a több-kevesebb napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és a délutáni óráktól egyre többfelé várható zápor, heves zivatar. Az északkeleti szél élénk, zivatar környezetében viharos lesz. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak. Késő estére  18-20 fok közé hűl a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: a napos időszakok között erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és összességében többfelé valószínű zápor, heves zivatar. Az északkeleti szél zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órákra 13-15 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak. 

szerda.jpg

Szerda: a több-kevesebb napsütés mellett erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és többfelé valószínű zápor, heves zivatar. Az északkeleti szél zivatar környezetében viharossá fokozódhat. A hajnali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a hétvégéig tovább melegszik a levegő, helyenként már 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Eleinte még többfelé lehet újabb zápor, zivatar, majd várhatón csökken a csapadékhajlam. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: párás, nyári, június, meleg, fülledt, időjárás