A hűvös, csapadékos időt okozó ciklon eltávolodik térségünkből, így tovább csökken a csapadékhajlam, folytatódik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása. Megváltozik felettünk az áramlás, ezúttal északkelet, kelet felől érkeznek fölénk a melegebb léghullámok.

A hétvégén további felmelegedés várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már elérhetik a 25 fokot. A meleg mellé azonban légköri labilitás is társul, így marad a zápor, zivatarhajlam. Az időszak elején szórványosan, majd vasárnaptól már egyre többfelé alakulhatnak ki záporok, heves zivatarok. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

péntek.jpg

Péntek: a változóan, gyakran erősen gomolyfelhős ég mellett kevés napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat zápor, vagy zivatar. Az északkeleti szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő.

szombat.jpg

Szombat: a változóan, gyakran erősen gomolyfelhős ég mellett kevés napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható zápor, zivatar. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak, de a tartósan borult helyeken nem lesz melegebb 20 foknál.

vasárnap.jpg

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Napközben egyre többfelé valószínű zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. Az északkeleti szél élénk, zivatar környezetében viharos lesz. A hajnali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő héten további felmelegedésre, nyárias időre számíthatunk. Záporok, heves zivatarok azonban továbbra is előfordulhatnak. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: száraz, átlagos, felmelegedés, időjárás