Egy ciklon áramlási rendszerében továbbra is meleg, nedves levegő érkezik fölénk, ami kedvező feltételeket biztosít az erős gomolyfelhő képződésnek, valamint a záporok, zivatarok kialakulásának. Napközben több hullámban érkezhetnek a csapadékgócok, közben azonban gyengén felhős, napos időszakok is előfordulhatnak. Néhol heves zivatar is kialakulhat felhőszakadás, jégeső kíséretében.

A hőmérsékletekben egyelőre nem lesz lényeges változás, folytatódik az átlagosan meleg idő.

Szerdára megérkezik fölénk a ciklon hidegfrontja, így folytatódik a változékony, csapadékos idő. Az északnyugatira forduló széllel hűvösebb levegő érkezik fölénk, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már többnyire 20 fok alatt alakulnak.

Csütörtökön lassan csökken a csapadékhajlam, de marad az átlagosnál hűvösebb, szeles idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: többnyire erősen gomolyfelhős idő várható, rövid időszakokra azonban kisüthet a nap. Többfelé valószínű zápor, zivatar. A délkeleti szél erős, zivatar környezetében viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul. Késő estére 17-19 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: továbbra is a felhőké lesz a főszerep, legfeljebb átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható újabb eső, zápor. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak. A délutáni órákra 17-19 fok közé melegszik a levegő.

null

Csütörtök: eleinte még többfelé lehet eső, zápor, majd napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali órákra 11-13 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 15-17 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: péntektől már javul az idő, melegszik a levegő, de záporok, zivatarok szórványosan még továbbra is előfordulhatnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár