A hétvégén még nagyrészt anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a csapadékot okozó frontok elkerülik térségünket. Délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel egyre melegebb, többnyire száraz levegő érkezik fölénk. A hosszabb napos időszakok mellett időnként erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet, zápor, zivatar azonban vasárnap estig csak elvétve fordulhat elő.

Hétfőtől aztán egy ciklon áramlási rendszerébe kerülünk, így ismét egyre változékonyabbra fordul időjárásunk. Növekvő nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, ezért megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. A hőmérsékletekben azonban nem lesz lényeges változás, legfeljebb egy-két fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: változóan gomolyfelhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: a változóan, időnként erősebben gomolyfelhős ég mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Kis eséllyel ugyan, de néhol előfordulhat futó zápor, vagy gyenge zivatar. A délnyugati szél megerősödhet. A hajnali órákra 11-13 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak.

null

Hétfő: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb néhol süthet ki rövid időre a nap. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. A délkeleti szél megerősödik. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét csütörtökig nagy valószínűséggel folytatódik a változékony, csapadékra hajló idő. A hét közepén néhány fokkal lehűl a levegő, majd a hétvégéhez közeledve várhatón ismét melegszik az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár