A tartósan hűvös, csapadékos időt okozó mediterrán ciklon fokozatosan gyengül, távolodik térségünkből, így ma már csak elszórtan fordulhat elő kisebb csapadék. Tartós napsütésre azonban nem számíthatunk, a hőmérsékletek pedig még mindig elmaradnak az ilyenkor szokásostól.

A távozó ciklon mögött holnaptól délire fordul felettünk az áramlás amellyel már szárazabb, egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Erőteljes felmelegedés kezdődik, szombaton már 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Több-kevesebb napsütésre már mindenhol számíthatunk, a párolgás miatt azonban a délutáni órákban megindul a gomolyfelhő képződés és néhol zápor, vagy zivatar is kialakulhat.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban már elvékonyodhat a felhőzet, esetleg rövid időre a nap is kisüthet. Eleinte még előfordulhat kisebb eső, zápor, majd mindenhol csökken a csapadékhajlam. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. Késő estére 10-12 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: változóan gomolyfelhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 6-8 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A délutáni hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak.

null

Szombat: változóan gomolyfelhős, napos idő várható. A délutáni órákban elszórtan egy-egy zápor, vagy zivatar is kialakulhat. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 7-9 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő héten meleg, nedves levegő érkezik fölénk, így tovább növekszik a zápor, zivatarhajlam. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A hőmérsékletek nagyjából az átlagosnak megfelelően alakulnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, somogy megye, időjárás