Csütörtökig még a tőlünk délre elhelyezkedő mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, így folytatódik a változékony, szeles, az ilyenkor szokásosnál több fokkal hűvösebb idő. Ma egy újabb kiterjedt csapadékzóna éri el térségünket, így többfelé valószínű jelentős eső, zápor, majd holnaptól várhatóan csökken a csapadékhajlam. A nappali hőmérsékletek kezdetben még kevéssel 10 fok alatt, majd csütörtökön már 15 fok közelében alakulnak.

Péntekre végre eltávolodik térségünkből a ciklon, mögötte pedig déli áramlással szárazabb, egyre melegebb levegő érkezik fölénk. Jelentős javulás kezdődik időjárásunkban, a hétvégén már kora nyáriasan meleg időre számíthatunk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: túlnyomóan borult idő várható többfelé esővel, záporral. Az északi szél megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, néhol azonban már elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet. Eleinte még többfelé lehet eső, zápor, majd napközben csökken a csapadékhajlam. Az északnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A hajnali órákra 7-9 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak.

null

Péntek: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 6-8 fok közé hűl a levegő, helyenként ködfoltok is képződhetnek. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén további felmelegedésre, kora nyáriasan meleg időre számíthatunk. Az idő előrehaladtával azonban ismét labilissá válik felettünk a légkör, így a több-kevesebb napsütés mellett már megjelennek a helyi záporok, zivatarok.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár