A tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklon nem változtat lényegesen a helyzetén, így folytatódik a meglehetősen változékony, szeles idő. A hideg és meleg légtömegek továbbra is felettünk keverednek egymással, így a nedves levegő utánpótlása is biztosítva lesz. Csütörtök estig tehát a felhőké lesz a főszerep és összességében többfelé várható újabb jelentős eső, zápor.

A csapadékhullásban azonban hosszabb szünetek is lehetnek, illetve az időszak végéhez közeledve a szél is fokozatosan veszít majd az erejéből. 
Ma lesz a leghűvösebb a héten, a nappali hőmérsékletek még a 10 fokot sem érik el, majd a következő napokban már némi enyhülés várható. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

kedd.jpg

Kedd: túlnyomóan borult idő várható többfelé esővel, záporral. Néhol intenzív esőzés is előfordulhat. Az északi szél erős, többfelé viharos lesz. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő. 

szerda.jpg

Szerda: túlnyomóan borult idő várható többfelé esővel, záporral. Az északi szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. A délutáni órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő. 

csütörtök.jpg

Csütörtök:  többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, helyenként azonban már elvékonyodhat a felhőzet. Eleinte még többfelé lehet eső, zápor, majd napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 7-9 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: péntekre elhagyja térségünket a ciklon, mögötte pedig már szárazabb, egyre melegebb levegő érkezik fölénk. A hétvégén már mindenhol 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, elszórtan azonban továbbra is előfordulhatnak záporok, zivatarok. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szél, ciklon, zivatar, eső, időjárás, csapadék