A következő napokban egy tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, így tartósan szeles, csapadékos időre számíthatunk. Csütörtökig több hullámban érkeznek majd az esők, záporok, összességében kiadós, helyenként nagy mennyiségű csapadék is hullhat. Az északi szél továbbra is erős, sőt helyenként orkán erejű lesz, így meglehetősen kellemetlen idő várható.

A ciklon hátoldalán egyre hűvösebb levegő érkezik fölénk, ezért további lehűlésre számíthatunk, a legmagasabb nappali hőmérsékletek főleg kedden már a 10 fokot sem érik el.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: túlnyomóan borult idő várható többfelé esővel, záporral. Helyenként intenzív esőzés is előfordulhat. Az északi szél többfelé viharos, néhol orkán erejű lesz. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak. Késő estére 7-9 fok közé hűl a levegő.

null

Kedd: borult idő várható többfelé esővel, záporral. Helyenként intenzív esőzés is előfordulhat. Az északi szél erős, időnként viharos lesz. A hajnali órákra 4-6 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak.

null

Szerda: borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható újabb eső, zápor. Az északi szél erős, időnként viharos lesz. A hajnali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. A délutáni órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: péntektől eltávolodik térségünkből a ciklon, megszűnik a tartós eső, szórványosan azonban még előfordulhatnak záporok, zivatarok. Délire fordul felettünk az áramlás, ennek köszönhetően jelentős felmelegedés kezdődik, a hét legvégén már kora nyárias időre számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár