A csapadékos, igen hűvös időt okozó mediterrán ciklon eltávolodik a Kárpát-medence térségéből, mögötte pedig már szárazabb levegő érkezik fölénk. Napközben tovább szakadozik a felhőzet, a legtöbb helyen már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Erősödik a nappali felmelegedés, a várható 15 fok közeli csúcs hőmérsékletek azonban még több fokkal elmaradnak az ilyenkor szokásostól.

Holnap hajnalra nyugalomba jut felettünk a hideg levegő, mérséklődik a szél, ennek hatására pedig erősen lehűl a levegő. A mélyebben fekvő völgyekben akár gyenge fagyok is előfordulhatnak. Napközben ugyanakkor már délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel egyre melegebb levegő érkezik fölénk, a délutáni órákra ismét 20 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

A nyugodt, kellemes idő azonban rövid életűnek ígérkezik, csütörtökre ugyanis egy újabb frontzóna éri el térségünket, így ismét csapadékosabbra, hűvösebbre fordul az idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. Az északi szél továbbra is erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: napközben változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, tartósabb felhőzetnövekedés majd az esti óráktól valószínű. A délnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órákra 2-4 fok közé hűl a levegő, helyenként gyenge fagy is előfordulhat. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő.

null

Csütörtök: többnyire borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő. A délutáni hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét elején is folytatódik a változékony idő. Pénteken, szombaton melegszik a levegő, majd vasárnaptól egy ciklon hatására ismét csapadékosabbra, hűvösebbre fordul az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás