A következő 24-36 órában egy tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, így folytatódik a borongós, esős idő. Összességében jelentős mennyiségű csapadék hullhat, így a legtöbb helyen már enyhülhet az aszály. A ciklon hátoldalán erős, helyenként viharos északi szél kíséretében sarkvidéki eredetű, egyre hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk, így további erős lehűlés várható. 

Holnap a nap első felében még folytatódik az esős idő, majd lassan kelet felé mozdul a ciklon, így nyugat felől fokozatosan csökken a csapadékhajlam, a délutáni órákban várhatóan megszűnik a tartós eső.
Az erős szél azonban marad, így továbbra is igen alacsony lesz a hőérzetünk. 

Keddre eltávolodik térségünkből a ciklon, mögötte pedig már szárazabb levegő érkezik fölénk, ennek köszönhetően egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet. Erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni 15 fok közeli csúcs hőmérsékletek azonban továbbra is elmaradnak az ilyenkor szokásostól. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap.jpg

Vasárnap: túlnyomóan borult idő várható sokfelé esővel, záporral. Az északi szél erős, időnként viharos lesz. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 7-10 fok között alakulnak. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: túlnyomóan borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el a felhőzet. Eleinte többfelé várható újabb eső, zápor, majd a délutáni órákban csökken a csapadékhajlam. Az északi szél erős, időnként viharos lesz. A hajnali órákra 4-6 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 7-10 fok között alakulnak. 

kedd.jpg

Kedd: felszakadozik a felhőzet, napközben már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. Az északi szél erős marad. A hajnali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: szerda hajnalban a mélyebben fekvő völgyekben akár gyenge talaj menti fagy is előfordulhat. Napközben még folytatódik a nyugodt idő, majd csütörtökre egy újabb front éri el térségünket, így ismét egyre többfelé várható eső, zápor. A szerdai kellemes idő után átmenetileg 4-5 fokkal visszaesik a hőmérséklet. Péntekre csökken a csapadékhajlam, melegszik az idő, majd szombatra ismét nedvesebb levegő érkezik fölénk. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, lehűlés, csapadék, időjárás