Egy közelgő hidegfront előterében ma még enyhe, de már nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, így növekszik a csapadékhajlam, a délutáni óráktól már eső, zápor, zivatar is előfordulhat.

Holnapra megérkezik fölénk a hidegfront, ami egy mediterrán ciklont generál a közelünkben. A ciklon előoldali áramlásában enyhe nagy nedvességtartalmú, hátoldalán pedig sarkvidéki eredetű, hideg levegő érkezik fölénk. A két légtömeg felettünk keveredik egymással, ami kedvez a felhő és csapadékképződésnek. A hétvégén tehát a felhőké lesz a főszerep és összességében többfelé várható újabb eső, zápor. A csapadékhullásban azonban kisebb-nagyobb szünetek is lehetnek.

A megerősödő, helyenként viharossá fokozódó északi széllel egyre hidegebb levegő érkezik fölénk, így erős lehűlés kezdődik, vasárnap már többnyire 10 fok alatti nappali hőmérsékletek várhatók.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős tájak, majd napközben erősebben megnövekszik a felhőzet és szórványosan várható eső, zápor, zivatar. A délnyugati szél megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. Az esti órákra 13-15 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. Napközben egyre többfelé várható eső, zápor. Az északira, északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 15-18 fok között alakulnak, a magasabb értékeket a még csapadékmentes tájakon mérhetjük.

null

Vasárnap: túlnyomóan borult idő várható többfelé esővel, záporral. Az északi szél erős, helyenként viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra 7-10 fok közé enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején kezdetben még többfelé várható eső, zápor, majd a ciklon távolodik térségünkből, fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Eleinte folytatódik a hűvös idő, szerda hajnalban néhol talaj menti fagy is előfordulhat, majd a hét második felében jelentős enyhülés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, somogy megye, kaposvár