Ma még egy sekély ciklon hatása alatt leszünk, így folytatódik a változékony, hűvös idő. Többnyire a felhőké lesz a főszerep és időnként kisebb csapadék is előfordulhat.

Holnaptól azonban már valamivel szárazabb, enyhébb levegő érkezik fölénk, így jelentős javulás kezdődik időjárásunkban. Fokozatosan felszakadozik a felhőzet, a legtöbb helyen már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délutáni órákban elszórtan előfordulhat egy-egy rövid ideig tartó zápor, vagy zivatar, tartós csapadék azonban sehol sem valószínű. A hűvös kedd után fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már kevéssel 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható, csak kisebb körzetekben süthet ki rövid időre a nap. Szórványosan előfordulhat kisebb eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. Késő estére 11-13 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: eleinte még előfordulhatnak borongós tájak, majd napközben felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan kialakulhat futó zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. A délutáni órákra 18-20 fokig melegszik a levegő.

null

Csütörtök: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 19-21 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: pénteken még folytatódik a viszonylag kellemes idő, majd a hétvégén egy mediterrán ciklon éri el hazánkat, így egyre nagyobb területen kezdődik csapadékhullás. A ciklon hátoldalán sarkvidéki eredetű, hideg levegő érkezik fölénk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár