Egy közelgő hidegfront előterében labilissá válik felettünk a légkör, ami kedvez az erős gomolyfelhő képződésnek és záporok, zivatarok kialakulásának. A késő délutáni, esti órákban dél felől egy kiterjedtebb zivatarzóna éri el Somogy megyét, ami főleg a középső területeken okozhat hevesebb eseményeket.

Késő estétől várhatóan alábbhagy a zivatartevékenység, majd az éjszaka második felében a hidegfronthoz kötötten ismét előfordulhatnak viharok.

A WRF modell konvektív csapadék előrejelzése péntekre. 17-19 óra között egy kiterjedtebb zivatarzóna érheti el Somogyot.
A WRF modell konvektív csapadék előrejelzése péntekre. 17-19 óra között egy kiterjedtebb zivatarzóna érheti el Somogyot.

 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: jégeső, vihar, jég, tavasz, szél, zápor, zivatar, csapadék, időjárás