Ma még döntően anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, így folytatódik az eseménytelen, meleg idő. A napsütés mellett már időnként megnövekedhet a fátyol, vagy gomolyfelhőzet, csapadék azonban még nem valószínű. Holnaptól egy mediterrán ciklon hatása alá kerülünk. A ciklon nedvesebb levegőt szállít fölénk, így mindenhol megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé alakulhat ki eső, zápor, zivatar. A várható csapadék mennyisége szeszélyes területi eloszlást mutathat majd. Átmenetileg mérséklődik a nappali felmelegedés, a tartósan csapadékos helyeken 15 fok alatti maximum hőmérsékletek várhatók.

Szerdára elvonul a ciklon csapadékzónája, mögötte pedig a mostaninál is melegebb levegő érkezik fölénk. Erős felmelegedés kezdődik, helyenként már 25 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Tartós csapadék ugyan nem várható, elszórtan azonban továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, vagy zivatar.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: többnyire napos idő várható, néhol azonban már megnövekedhet a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak, de kisebb körzetekben ennél melegebb is lehet. Késő estére 14-16 fok közé hűl a levegő.

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban rövid időre kisüthet a nap. Napközben egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. A délkeleti szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő. A délutáni órákra 15-17 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan esős helyeken ennél hűvösebb lesz.

Szerda: fokozatosan felszakadozik a felhőzet, napközben már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan továbbra is előfordulhat zápor, zivatar. A délkeleti szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: csütörtöktől tovább erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 25 fok fölé melegszik a levegő. A hétvégén azonban egy hidegfront hatására ismét növekszik a zápor, zivatarhajlam és több fokkal visszaesik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhülés, tavasz, csapadék, időjárás