A csapadékos időt okozó ciklon eltávolodik a Kárpát-medence térségéből, mögötte északkeleti áramlással szárazabb, enyhébb légtömegek érkeznek fölénk. A következő napokban már anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, azaz többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb rövid időszakokra növekedhet meg a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. Fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés, a hét közepén már 20 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. A derült idő miatt azonban az éjszakák is hidegebbek lesznek, helyenként talaj menti fagyok is előfordulhatnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: eleinte még előfordulhatnak borongós tájak, majd felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő.

null

Kedd: többnyire napos idő várható, csak kevés fátyol, illetve gomolyfelhő jelenhet meg az égen. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő, néhol talaj menti fagy is előfordulhat. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő.

null

Szerda: változóan gomolyfelhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul, de a mélyebben fekvő völgyekben ennél hidegebb is lehet. A délutáni órákra 15-17 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégéig egy-egy fokkal tovább erősödik a nappali felmelegedés és az éjszakák is enyhébbek lesznek. A húsvéti ünnepek alatt jelentős bizonytalanság mellett ismét növekszik a zápor, zivatarhajlam, jelentős lehűlés azonban nem várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás