A következő napokban még ciklonális hatások alakítják időjárásunkat, így folytatódik a változékony idő. Nedves levegő tölti ki a Kárpát-medencét, így sok lesz felettünk a felhő, legfeljebb néhol bukkanhat elő rövid időre a nap. Összességében többfelé várható eső, zápor, kiadós csapadék azonban már nem valószínű. Vasárnap már kissé erősödik a nappali felmelegedés, a várható hőmérsékleti értékek azonban még mindig elmaradnak az ilyenkor szokásostól.

Hétfőtől azonban már szárazabb, enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, ennek köszönhetően jelentős javulás kezdődik időjárásunkban.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb átmenetileg vékonyodhat el a felhőzet. Többfelé várható kisebb eső, zápor. Az északi szél élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 7-10 fok között alakulnak, az alacsonyabb értékeket a tartósan csapadékos tájakon mérhetjük. Késő estére 7-9 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Szórványosan várható kisebb eső, zápor. Az északi szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan csapadékos helyeken kevéssel 10 fok alatti maximumok várhatók.

null

Hétfő: a változóan gomolyfelhős ég mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabb kilátások: a jövő héten már anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, így többnyire napos, száraz idő várható. Az éjszakák átmenetileg hidegebbek lesznek, napközben azonban már 15 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás