Ma már kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek azonban még az átlagos körül, vagy kevéssel felette alakulnak. Napközben szórványosan már előfordulhatnak záporok, zivatarok, majd az esti, késő esti órákban egy ciklon kiterjedtebb csapadékzónája éri el térségünket, így egyre többfelé kezdődik esőzés.

Csütörtökön borongós, esős idő várható, többfelé hullhat jelentős mennyiségű csapadék. A ciklon hátoldali áramlásában egyre hűvösebb levegő érkezik fölénk, így jelentős lehűlés kezdődik, napközben már nem lesz melegebb 10 foknál.

Pénteken is a felhőké és a csapadéké lesz a főszerep és kissé tovább mérséklődik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, rövid napos időszakok azonban még előfordulhatnak. Napközben szórványosan, majd az esti óráktól már többfelé várható eső, zápor, zivatar. Az északkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik. A nappali hőmérsékletek 17-19 fok között alakulnak, de a tartósan csapadékos helyeken már ennél hűvösebb lesz. Késő estére 12-14 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: túlnyomóan borult idő várható többfelé esővel, záporral. Az északi, északnyugati szél erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 8-11 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

null

Péntek: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el a felhőzet. Többfelé várható újabb eső, zápor. Az északi szél erős lesz. A hajnali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak. A délutáni órákra 6-8 fok közé enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét elején is folytatódik a változékony, az átlagosnál hűvösebb idő. Eső, zápor szinte bármelyek nap előfordulhat a legmagasabb nappali hőmérsékletek pedig többnyire 10 fok körül alakulnak. Keddtől, szerdától már enyhülés valószínű, záporok, zivatarok azonban továbbra is előfordulhatnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás