Egy ciklon áramlási rendszerében továbbra is meleg, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, így folytatódik a változékony, az átlagosnál több fokkal enyhébb idő. A meleg, páradús légtömeg kedvező feltételeket biztosít a gomolyfelhő képződésnek, valamint a helyi záporok, zivatarok kialakulásának.

Ma még csak elszórtan, majd holnap már valamivel többfelé alakulhat ki záporos csapadék, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A hőmérsékletekben nem várható lényeges változás. Éjszakánként 5-10 fok közé hűl a levegő, míg napközben 20 fok köré emelkedik a hőmérséklet, de a záporos időszakokban átmenetileg néhány fokot visszahűl a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap.jpg

Vasárnap: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat futó zápor, esetleg zivatar. A délkeleti szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, rövid napos időszakok azonban bárhol előfordulhatnak. Szórványosan várható zápor, zivatar. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 7-9 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. 

kedd.jpg

Kedd: napos és erősen gomolyfelhős tájak váltakoznak, elszórtan várható zápor, zivatar. Az északkeleti szél élénk, záporok környezetében erős lesz. A hajnali hőmérsékletek 8-10 fok körül alakulnak. A délutáni órákra 20-22 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét végéig egy sekély ciklon alakítja időjárásunkat, így folytatódik a változékony idő. Zápor, zivatar szórványos jelleggel bárhol és bármelyik nap előfordulhat, sőt a hét közepén akár tartósabb eső sem kizárt.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felmelegedés, változékony, csapadék, időjárás