A hosszútávú anomália előrejelzések szerint az idei április a szokásosnál enyhébb, átlagosan csapadékos lehet. A hónap közepére már valamelyest enyhülhet az aszály, a lehulló csapadék mennyisége azonban végig szeszélyes területi eloszlást mutathat majd. 

A következő időszakban jelentős hőmérsékleti kontraszt alakul ki Európa felett. Tőlünk északra még meglehetősen hideg levegő helyezkedik el, egyes helyeken, főleg a Skandináv térségben napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet és időnként havazások is előfordulnak. 
Ezzel szemben a kontinens déli peremvidéke felett, illetve Észak-Afrikában már elkezdődött a meleg levegő felhalmozódása, egyes helyeken 25 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Hazánk a földrajzi fekvésének megfelelően a két légtömeg határán, ütközőzónájában helyezkedik el. 
A kőkicserélődés miatt vándorló légtömegek meglehetősen változékony, frontokkal tarkított időjárást okoznak. 

A ciklon előoldali, meleg áramlások alkalmával jóval az átlagos fölé, akár 25 fok közelébe melegedhet a levegő. A néhány napos kora nyáriasan meleg epizódokat azonban újabb és újabb hidegfrontok, kevésbé enyhe időszakok váltják fel. A jelentős hőmérséklet különbség miatt az egyes hidegfrontokat szélvihar, illetve dörgés, villámlás is kísérheti.
A felettünk lelassuló, hullámot vető hidegfrontok akár tartósabb esőket, záporokat is hozhatnak, a lehulló csapadék mennyisége azonban végig szeszélyes területi eloszlást mutathat majd. 
A távozó és érkező frontok közötti nyugodtabb, derült időszakokban kezdetben még előfordulhatnak talaj menti fagyok, az idő előrehaladtával azonban ezek esélye is csökken.

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1.jpg
 

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése áprilisra.

 

2.jpg

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése áprilisra. 

 

3.jpg

3. Ábra: Európa felett a tavaszi hónapokra jellemzően egyre nagyobb hőmérsékleti kontraszt alakul ki. Hazánk a hűvös és a meleg légtömeg határán, ütközőzónájában helyezkedik el. A vándorló légtömegek meglehetően változékony időt okoznak. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hosszútávú, április, előrejelzés, változékony, időjárás