Északnyugat felől egy hidegfront éri el hazánkat, így a néhány nap kellemes idő után ismét változékonyabbra, hűvösebbre fordul időjárásunk. A front csapadékzónája a délelőtti órákban éri el megyénket, ezért megvastagszik felettünk a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. A déli, délnyugati tájakon akár jelentősebb mennyiségű eső is hullhat.

Holnapra már szárazabb levegő érkezik fölénk, csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A megerősödő északi széllel már jóval hűvösebb levegő érkezik fölénk, így további lehűlés várható, a nappali hőmérsékletek már csak 10 fok körül alakulnak.

A front mögött északi áramlás alakul ki, így enyhülésre a hét közepén sem számíthatunk, sőt a szélcsendes éjszakákon ismét megjelennek a fagyok. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Hétfő: erősen megnövekszik a felhőzet és napközben egyre többfelé várható eső, zápor. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak. Késő estére 7-9 fok közé hűl a levegő.

Kedd: felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Az időnként erősen megnövekvő gomolyfelhőkből néhol előfordulhat futó zápor. Az északi, északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak.

Szerda: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Az északi szél élénk, időnként erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete 0,+3 fok között alakul, helyenként már fagy is előfordulhat. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: a hűvös periódus mélypontja csütörtök hajnalban várható, ekkor már kiterjedtebb fagyok is előfordulhatnak. Péntektől lassú felmelegedés kezdődik, a hétvégén már 15 fok feletti nappali hőmérsékletek várhatók. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: csaapadék, tavasz, lehűlés, front, időjárás