Az átvonult hidegfront mögött északi áramlás alakul ki felettünk, amellyel továbbra is hűvös, de már szárazabb levegő érkezik fölénk. A következő napokban tovább csökken a csapadékhajlam, akár hosszabb napos időszakok is előfordulhatnak.

Nyugalomba jut felettünk a hidegfront, mérséklődik a légmozgás, ennek hatására erősödik a éjszakai lehűlés.

Szerda hajnalban még csak helyenként, majd csütörtökre virradóra már valamivel nagyobb területen várható gyenge fagy. A legmagasabb nappali hőmérsékletek kezdetben 10 fok körül alakulnak, csütörtöktől azonban már néhány fokot enyhül az idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható, rövid időre azonban már előbukkanhat a nap. Kezdetben még előfordulhat kisebb eső, zápor, majd csökken a csapadékhajlam. Az északnyugati, északi szél élénk, időnként erős lesz. A nappali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak. Késő estére 5-7 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északi szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 0,+2 fok közé hűl a levegő, többfelé valószínű gyenge fagy. A délutáni órákra 10-12 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

null

Csütörtök: változóan fátyolfelhős, napos idő várható. Az északi szél megélénkül. A hajnali órákra -2,+1 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: péntektől megszűnik a hűvös levegő utánpótlása, délkeletire fordul felettünk az áramlás, amellyel egyre enyhébb levegő érkezik fölénk. Kezdetben még előfordulhatnak gyenge fagyok, majd a hétvégén már gyengül az éjszakai lehűlés, napközben pedig ismét 20 fok közelébe melegszik a levegő. A jövő hét elején jelentős bizonytalanság mellett újabb lehűlés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár