Ma még enyhe levegő alakítja időjárásunkat, így folytatódik az átlagosnál melegebb, tavaszi idő. A délnyugati szél azonban erős, időnként viharos lesz, emiatt a ténylegesnél hűvösebbet érezhetünk. Holnaptól északnyugati áramlás alakul ki felettünk, amellyel több hullámban változó nedvességtartalmú, hűvös levegő érkezik fölénk. Az időjárás visszaáll a rendes kerékvágásba, a következő napokban már az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű idő várható.

Ma egy meleg, majd holnap már egy hidegfront alakítja időjárásunkat, így sok lesz felettünk a felhő és eleinte szórványosan, majd hétfőn már többfelé várható eső, zápor. A front mögött az eddigieknél jóval hűvösebb levegő érkezik, így jelentős lehűlés kezdődik, holnap már napközben sem lesz melegebb 8-10 foknál. 
Keddre elhagyja térségünket a csapadékzóna, szárazabb léghullámok érkeznek fölénk. Felszakadozik a felhőzet, jelentős enyhülés azonban nem várható. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap.jpg

Vasárnap: többnyire erősen felhős idő várható, legfeljebb rövid időre süthet ki a nap. Szórványosan eső, zápor is előfordulhat. A délnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 15-17 fok között alakulnak. Késő estére 11-13 fok közé hűl a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: többnyire borult idő várható, legfeljebb az esti óráktól vékonyodhat el a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 7-9 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. 

kedd.jpg

Kedd: napközben felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél erős lesz. A  hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő, helyenként gyenge fagy is lehet. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő héten is folytatódik a változékony, frontokkal tarkított, összességében az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű idő. Éjszakánként a derült, szélvédett helyeken gyenge fagy is előfordulhat. Szombaton átmenetileg melegszik az idő, majd vasárnap már újabb lehűlés valószínű. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: meleg.változékony, enyhe, tavasz, front, időjárás