Anticiklon alakítja időjárásunkat, a leszálló légmozgások hatására többnyire napos, száraz az idő. Az anticiklon fölé déli áramlással enyhe léghullámok érkeznek, így kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, a tartósan napos tájakon már 15 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet. A csendes, frontmentes időben azonban fokozatosan növekszik a ködhajlam is.

Az éjszakai órákban már egyre többfelé alakulhat ki köd, amely kisebb körzetekben csak nagyon lassan oszlik fel, máshol pedig a megemelkedett ködből tartósan megmaradó rétegfelhőzet képződik. Ezeken a tájakon jóval gyengébb lesz a nappali felmelegedés. A napos, illetve a ködös, ködfelhős tájak térben és időben is váltakozhatnak egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: változóan fátyolfelhős, napos idő várható, kisebb körzetekben azonban erősen felhős, vagy tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak. A délnyugati szél kissé megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérsékletek általában 10-13 fok között alakulnak, de a ködös, borongós helyeken ennél jóval hűvösebb lesz. Késő estére 3-5 fok közé hűl a levegő.

null

Kedd: többnyire változóan fátyolfelhős, napos idő várható, néhol azonban tartósan felhős, vagy ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órákra -1, 0 fok közé hűl a levegő, többfelé képződik köd. A délutáni hőmérsékletek általában 11-14 fok között alakulnak, de a felhős, ködös tájakon nem lesz melegebb 5-7 foknál.

null

Szerda: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Kisebb körzetekben tartósan ködös, borult időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órákra -1, 0 fok közé hűl a levegő, többfelé képződik köd. A délutáni órák hőmérséklete általában 10-13 fok között alakul, de a ködös, ködfelhős tájakon ennél jóval hűvösebb lesz.

null

Távolabbi kilátások: csütörtökig folytatódik az eseménytelen, enyhe idő, majd ezt követően kisebb esők, záporok kíséretében egy hidegfront éri el térségünket. A front mögött lehűlés kezdődik, az időjárás visszaáll a rendes kerékvágásba.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár