Északnyugati áramlással mérsékelten hideg, kissé nedvesebb levegő érkezik fölénk, így ma több lesz felettünk a felhő és helyenként kisebb csapadék is előfordulhat. A nappali hőmérsékletek nagyjából az átlagos körül, 5 fok közelében alakulnak.

A következő napokban megszűnik a hűvös levegő utánpótlása, egyre inkább anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat. A változást okozó frontok már elkerülik térségünket, így eseménytelen, csendes idő köszönt be. Többnyire gyengén felhős, napos idő várható, néhol azonban tartósan párás, vagy ködös, ködfelhős időszakok is előfordulhatnak.

Enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, ezért ismét erősödik a nappali felmelegedés, egyre inkább 10 fok közelébe melegszik a levegő. Lesznek helyek, ahol az éjszakai órákban képződött köd csak lassan oszlik fel, illetve a megemelkedett ködből vastagabb rétegfelhőzet képződik, ezeken tájakon nem lesz melegebb 4-5 foknál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: gyakran lesz erősen felhős az ég, rövid napos időszakok azonban bárhol előfordulhatnak. Néhol kisebb eső, futó zápor, vagy hózápor is kialakulhat. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak. Késő estére 1-3 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő, néhol köd is képződhet. A nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak.

null

Péntek: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, kisebb körzetekben azonban tartósan ködös, rétegfelhős időszakok is előfordulhatnak. Az északnyugati szél kissé megélénkül. A hajnali órákra -1, 0 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A nappali hőmérsékletek többnyire 6-9 fok között alakulnak, de a tartósan ködös, ködfelhős tájakon nem lesz melegebb 4- 5 foknál.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégétől legalább a jövő hét közepéig eseménytelen, kora tavaszias idő várható. A nappali hőmérsékletek már kevéssel 10 fok felett alakulnak. Az éjszakai órákban azonban többfelé képződik köd, amely néhol csak lassan, vagy egyáltalán nem oszlik fel. Ezeken a tájakon 5 fok körüli csúcs hőmérsékletek várhatók.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár