Egy közelgő hidegfront előterében ma még igen enyhe levegő érkezik fölénk, így további jelentős enyhülés várható, a délutáni órákra már kevéssel 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A délnyugati szél azonban egyre erősebb, időnként viharos lesz, emiatt a ténylegesnél alacsonyabb lesz a hőérzetünk. Eleinte folytatódik a változóan felhős, napos idő, majd az esti óráktól fokozatosan megnövekszik a felhőzet, de csapadék még nem valószínű. 

Hétfő hajnalra megérkezik fölénk a hidegfront csapadékzónája, így egyre többfelé kezdődik esőzés. Az esti órákig összességében kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. A viharossá fokozódó északnyugati széllel hűvösebb levegő árasztja el térségünket, így napközben már nem melegszik a levegő, a hőmérsékletek azonban még mindig az átlagos felett alakulnak. 

Kedden további kismértékű lehűlés várható, a hőmérsékletek már nagyjából az átlagosnak megfelelően, 3-5 fok között alakulnak. A viharos szélben futó záporok, hózáporok is előfordulhatnak, de számottevő csapadék már nem valószínű. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap.jpg

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, tartósabb felhőzetnövekedés majd a késő délutáni, esti óráktól várható. A délnyugati szél erős, helyenként viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő.

null

Hétfő: erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb a késő délutáni, esti óráktól szakadozhat fel a felhőzet. Összességében többfelé várható kiadós eső, zápor. Az északnyugatira forduló szél viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 5-7 fok közé emelkedik a hőmérséklet. 

kedd.jpg

Kedd: erősen felhős és napos időszakok váltakoznak, elszórtan várható zápor, havas eső zápor, hózápor. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A hajnali minimum hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. A délutáni órákra 3-5 fok közé enyhül a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: szerdán még folytatódik az erősen szeles idő, majd ezt követően kissé megnyugszik az idő, mérséklődik a légmozgás. Számottevő csapadék nem várható, de futó záporok, hózáporok elszórtan még továbbra is előfordulhatnak. A hét második felében kissé erősödik a nappal felmelegedés, majd a hétvégén már ismét hidegebb levegő szivárog fölénk. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: front, enyhülés, meleg, szél, időjárás