Északnyugati áramlással mérsékelten hideg léghullámok érkeznek fölénk, így folytatódik az ilyenkor szokásosnál kissé enyhébb, késő télies idő.

Ma valamivel nedvesebb levegő szivárog fölénk, így több lesz felettünk a felhő, kisebb csapadék azonban csak néhol fordulhat elő.

Szerdától azonban anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változékony időt okozó frontok már elkerülik térségünket. Szárazabb levegő érkezik fölénk, így egyre nagyobb területen süthet ki a nap. Az éjszakák ugyan gyengén fagyosak lesznek, napközben azonban kevéssel 5 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: többnyire a felhőké lesz a főszerep, csak rövid időre süthet ki a nap. Néhol előfordulhat jelentéktelen eső, futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. Késő estére 0,+2 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a fátyolfelhőzet. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő. A délutáni hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak.

null

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható, csak kisebb körzetekben növekedhet meg tartósabban a felhőzet. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégétől több fokkal enyhébb levegő érkezik fölénk, így ismét erősödik a nappali felmelegedés, visszatérnek a 10 fok körüli hőmérsékletek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, somogy megye, időjárás