Egy ciklon előoldalán délire fordul felettünk az áramlás, amellyel egyre enyhébb léghullámok érik el a Kárpát-medence térségét. Gyors enyhülés kezdődik, ma már 5 fok fölé, szombaton pedig a déli tájakon akár 15 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet. Az időjárás változékony jellege azonban megmarad, így összességében sok lesz felettünk a felhő és eleinte szórványosan, majd vasárnaptól már egyre többfelé várható eső, zápor.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel rövid időre a felhőzet. Elszórtan előfordulhat kisebb eső, zápor. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. Késő estére 5-7 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: többnyire erősen felhős idő várható, rövid időre azonban bárhol előbukkanhat a nap. Szórványosan várható eső, zápor. A délkeleti szél megerősödik. A hajnali órákra 6-8 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak.

null

Vasárnap: borult idő várható többfelé esővel, záporral. A délkeleti, majd északnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején már ismét hidegebb levegő érkezik fölénk, így visszaesik a hőmérséklet, igazi téli idő azonban ezek után sem várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár