A havazásokat, hófúvásokat okozó mediterrán ciklon eltávolodik térségünkből, mögötte azonban északnyugat felől már ismét nedvesebb levegő érkezik fölénk. Továbbra is a felhőké lesz a főszerep és elszórtan kisebb vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat. Ma még hideg levegő tartózkodik felettünk, így az erősen fagyos éjszaka után nem sokat melegszik a levegő, a hőmérsékletek napközben is fagypont körül, vagy kevéssel az alatt alakulnak.

Holnaptól azonban egy ciklon előoldali áramlásában egyre enyhébb léghullámok áramlanak fölénk, így napközben már jelentős olvadásra számíthatunk. Kiterjedtebb csapadék az esti órákig még nem valószínű, de kisebb eső, ónos eső elszórtan előfordulhat.

Hétfőn elér bennünket a ciklon csapadékzónája, így egyre nagyobb területen kezdődik csapadékhullás. Az enyhülés hatására már többnyire eső várható, de a reggeli órákban a még fagyos tájakon átmeneti ónos eső is előfordulhat. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

szombat.jpg

Szombat: folytatódik az alapvetően felhős idő, helyenként azonban rövid időre kisüthet a nap. Elszórtan előfordulhat jelentéktelen hószállingózás, vagy futó hózápor. Helyenként havas eső, gyenge ónos eső sem kizárt. Az északi szél élénk, néhol erős lesz. A nappali hőmérsékletek -1, 0 fok között alakulnak. Késő estére -3,-1 fok közé hűl a levegő.

vasárnap.jpg

Vasárnap: többnyire felhős idő várható, legfeljebb rövid időszakokra süthet ki a nap. Néhol előfordulhat kisebb eső, zápor. A délkeletire forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra -5,-3 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. 

hétfő.jpg

Hétfő: túlnyomóan borult idő várható, többfelé esővel, záporral. A reggeli órákban helyenként átmeneti ónos eső is előfordulhat. A délkeleti szél megerősödik. A hajnali minimum hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak. A délutáni órákra 3-5 fok közé enyhül a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől ismét csökken a csapadékhajlam és kissé hidegebb levegő szivárog fölénk. Napról-napra fokozódik a ködhajlam, napközben is többnyire borult, tartósan ködös idő valószínű. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ónos eső, hideg, fagy, tél, időjárás