A havas, téli időt okozó mediterrán ciklon csak lassan távolodik kelet felé, így ma még folytatódik a változékony idő. Számottevő havazás már nem várható, legfeljebb kisebb hószállingózások fordulhatnak elő. Az erős, helyenként viharos szél azonban néhol hófúvásokat okozhat, így megváltozhatnak a közlekedés feltételei.

Holnapra eltávolodik a ciklon, megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása, már csak elszórtan fordulhat elő kisebb hószállingózás. Erősödik az éjszakai lehűlés, a gyengén felhős tájakon -10 fok közelébe hűlhet a levegő és napközben sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet.

Vasárnap már egy újabb ciklon közelíti meg hazánkat, számottevő csapadék azonban az esti órákig még nem valószínű. A ciklon áramlási rendszerében már enyhébb levegő érkezik fölénk, így néhány fokkal fagypont fölé emelkedhet a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: többnyire borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. Szórványosan várható hószállingózás, esetleg kisebb havazás. Az északi szél erős lesz, így helyenként hófúvások is kialakulhatnak. A nappali hőmérsékletek -2, 0 fok között alakulnak. Késő estére -4,-2 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: napközben egyre nagyobb területen vékonyodik el a felhőzet, helyenként már kevés napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat hószállingózás. Az északi szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra általában -8,-5 fok közé hűl a levegő, de a derültebb helyeken -10 fok is lehet. A délutáni órákra -1, 0 fok közé enyhül a levegő.

null

Vasárnap: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett kevés napsütés is lehet. Csapadék nem valószínű. A délkeletire forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra -5,-3 fok közé hűl a levegő. A délutáni hőmérsékletek 0,+3 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején további enyhülés, jelentős olvadás valószínű. Továbbra is nedves levegő érkezik fölénk, így sok lesz felettünk a felhő és összességében többfelé várható vegyes halmazállapotú csapadék.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár