A következő néhány nap időjárását még a tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklon határozza meg. A ciklon hátoldalán hideg, előoldalán pedig enyhe, nedves levegő érkezik fölénk. A két levegőfajta a közelünkben keveredik egymással, így meglehetősen változékony, gyakran csapadékos időre számíthatunk. Többnyire havazás várható, legfeljebb elvétve fordulhat elő átmeneti havas eső, esetleg ónos eső.

Pénteken a ciklon hátoldalán már hidegebb levegő áramlik fölénk, így újabb lehűlésre számíthatunk, a legmagasabb nappali hőmérsékletek ismét fagypont alatt alakulnak. Folytatódik a borongós idő és időnként kisebb havazások is előfordulhatnak. A megerősödő északi szél miatt hófúvások is kialakulhatnak.

Szombatra eltávolodik térségünkből a ciklon, csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: többnyire borult idő várható, legfeljebb átmeneti felszakadozások lehetnek. Eleinte szórványosan, majd az esti óráktól egyre többfelé várható hószállingózás, havazás. Néhol átmeneti havas eső, vagy ónos eső is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A nappali hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak. Késő estére -2, 0 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: továbbra is a felhőké lesz a főszerep és szórványosan hószállingózás, havazás is előfordulhat. Az északi szél erős, néhol viharos lesz, emiatt helyenként hófúvás is kialakulhat. A hajnali órákra -4,-2 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek -2, 0 fok között alakulnak.

null

Szombat: napközben egyre nagyobb területen szakadozik felhőzet, a legtöbb helyen már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északi szél élénk, időnként erős lesz. A hajnali órákra -6,-4 fok közé hűl a levegő, de a derültebb helyeken ennél hidegebb is lehet. Napközben 0 fok közelébe enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: az átmeneti csendesebb idő után vasárnap már egy újabb mediterrán ciklon közelíti meg térségünket, így ismét változékonyabbra, csapadékosabbra fordul az idő. A várható csapadék mennyisége, területi eloszlása, halmazállapota, illetve kezdetének időpontja azonban még igen bizonytalan.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár