A tegnap átvonult hidegfront mögött északi áramlás alakul ki felettünk, amellyel egyre hidegebb léghullámok érkeznek fölénk. A hétvégén további lehűlés várható, visszatérnek az éjszakai fagyok és napközben sem lesz melegebb 0,+2 foknál. A hideg mellé kissé nedvesebb levegő érkezik, így többnyire a felhőké lesz a főszerep és főleg a megye déli, délkeleti tájain időnként hószállingózás, esetleg kisebb havazás is előfordulhat.

Hétfőn eleinte még lehet kevés napsütés, majd dél felől egy mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat, ennek hatására ismét megvastagszik felettünk a felhőzet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szombat: eleinte még előfordulhatnak napos tájak, majd napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és az esti óráktól elszórtan hószállingózás, néhol kisebb havazás is kialakulhat. Az északkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak. A késő esti órákra -1, 0 fok közé hűl a levegő. 

Vasárnap: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak. Szórványosan hószállingózás, kisebb havazás is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak. 

Hétfő: többnyire erősen felhős idő várható, legfeljebb néhol süthet ki rövid időre a nap. Elszórtan előfordulhat hószállingózás. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -4,-2 fok között alakul. A délutáni órákra 0,+2 fok közé enyhül a levegő. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét nagy részében is folytatódik a változékony, téli idő. A hét közepétől mediterrán ciklonok érinthetnek bennünket, ezért növekszik a csapadékhajlam. A várható csapadék mennyisége, területi eloszlása és halmazállapota azonban még bizonytalan.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hózápor, tél, , köd, fagy, csapadék, időjárás