A hőmérsékletek alig néhányszor mentek nulla fok alá. A növények mélynyugalmi állapotban vannak jelenleg. Nincs nedv keringés és így viszonylag kevésbé érzékenyek a fagyra.

A szántóföldeken néhány centis hótakaró van. Ez jót jelent a most sarjadó növényeknek, azonban kevés, hogy bőséges vizet adjon majd nekik. A hosszan tartó fagyok is elkerülték a mezőgazdaságot, amely megtizedelhetné a kártevőket.

- Arra egyáltalán nem elegendő, hogy nagy mértékben, jelentős pusztítást tudjon okozni a kártevőkben. Ott azért mínusz 15 alá kell, hogy kerüljön a hőmérséklet. Ami a szántóföldi kulturákat, kertészeti kulturákat, gyümölcsösöket illeti panasz nem lehet, tehát a fagy nem okozott gondot - mondta a Somogy Megyei Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnökségi tagja, Tóth István.

A változékony tél nem tett kárt eddig a gyümölcsösökben vagy a szántóföldeken.
A változékony tél nem tett kárt eddig a gyümölcsösökben vagy a szántóföldeken.

A mostani télre semmi kiugró meleg, vagy fagyos hideg nem jellemző a Kapospont időjósa szerint.

Az előrejelzések szerint egy darabig még marad az enyhe tél, de azért számítani kell a hidegre is.

- Úgy néz ki, hogy a hónap közepéig egy enyhébb periódus kezdődik az időjárásunkban, ekkor az átlagosnál enyhébb idő valószínű. 5-6 fok körüli nappali hőmérsékletekkel. A jelenlegi számítások szerint huszadika után, illetve hónap végén kezdődhet egy keményebb hideg hullám, amikor esetleg mínusz tíz fok alá is süllyedhet a hőmérő higanyszála - foglalta össze Szalinay Tibor a Kapospont időjósa.

A kelet felől érkező kontinentális hideg száraz lesz csapadék nélkül, de azt követően megint havazás lehet térségünkben.

Címkék: szántóföld, változékony, tél, időjárás