A tegnap érkezett hidegfront mögött mérsékelten hideg levegő árasztotta el térségünket, a legmagasabb nappali hőmérsékletek ma már többnyire 5 fok körül, vagy kevéssel ez alatt alakulnak. A felhőátvonulásokból itt-ott előfordulhat rövid ideig tartó futó hózápor, de számottevő csapadék nem várható.

Holnaptól egy ciklon előoldalán ismét délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, egyes helyeken már 10 fok körüli maximum hőmérsékletek is előfordulhatnak. Az időszak nagy részében változóan felhős, napos idő várható, tartósabb felhőzetnövekedés majd csütörtök délutántól, estétől kezdődhet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórtan kialakulhat futó zápor, vagy hózápor. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A délutáni hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. Késő estére 0,+2 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. A délnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő. A nappali maximum hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak.

null

Csütörtök: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet, de eső még nem várható. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 8-11 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: szombatig még folytatódik az átlagosnál jóval enyhébb idő, majd ezt követően fokozatos lehűlés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás