Nyugat felől egy melegfront csapadékzónája érte el térségünket, amely a nap első felében már át is halad felettünk. Eleinte még előfordulhat kisebb havazás, átmeneti gyenge ónos eső, majd napközben csökken a csapadékhajlam, de marad az alapvetően felhős idő. Kissé már emelkedik a hőmérséklet, kevéssel 0 fok fölé enyhül a levegő.

Az átvonult front mögött délnyugati áramlással egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, így a következő napokban további jelentős enyhülés várható. Gyengül az éjszakai lehűlés, napközben pedig már 5 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. Az időjárás változékony jellege azonban továbbra is megmarad, időnként kisebb esők, futó záporok is előfordulhatnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, helyenként azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak. Eleinte szórványosan, majd napközben már csak néhol alakulhat ki kisebb hóesés, havas eső. Néhol rövid ideig tartó ónos eső sem kizárt. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. Késő estére 0,+2 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: többnyire erősen felhős idő várható, legfeljebb rövid időszakokra bukkanhat elő a nap. Szórványosan előfordulhat kisebb eső, zápor. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 0 fok körül alakulnak. A délutáni órákra 4-6 fok közé enyhül a levegő.

null

Hétfő: napközben erősen felhős és rövid napos időszakok váltakoznak, elszórtan várható futó zápor. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órákra 0,+2 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek többnyire 5-7 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét kedden egy napra visszaesik a hőmérséklet, helyenként futó hózápor is előfordulhat. A hét közepétől újabb jelentős enyhülés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár