Északnyugati áramlással változó hőmérsékletű és nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, így a következő napokban is folytatódik a változékony, mozgalmas idő. A hideg és melegfrontok gyakran váltogatják egymást, de erősebb lehűlés, vagy komolyabb enyhülés nem várható, marad az összességében átlagos hőmérsékletű idő. 

Az átmeneti szárazabb idő után holnap egy melegfront csapadékzónája érkezik fölénk, így megvastagszik felettünk a felhőzet és egyre többfelé várható havazás, havas eső, eső. Kisebb körzetekben átmeneti ónos eső sem kizárt. Enyhül az idő, napközben már kevéssel fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet. 

Szerdán is folytatódik a változékony idő, jelentősebb csapadék azonban nem valószínű. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

null

Hétfő: napközben változóan felhős, napos idő várható, majd az esti óráktól már erősebben is megnövekedhet a felhőzet és ekkortól helyenként kisebb hószállingózás is előfordulhat. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete -2, 0 fok között alakul. Késő estére -4,-2 fok közé hűl a levegő.

 

null

Kedd: többnyire borult idő várható, legfeljebb átmenetileg vékonyodhat el a felhőzet. Többfelé várható havazás, havas eső, eső. A reggeli, délelőtti órákban néhol ónos eső sem kizárt. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -6,-4 fok között alakul, de a tartósan derült tájakon ennél hidegebb is lehet. A délutáni órákra 0,+2 fokig enyhülhet a levegő. 

null
 

Szerda: többnyire felhős idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Elszórtan előfordulhat kisebb eső, havas eső, vagy hózápor. Néhol rövid ideig tartó ónos eső sem kizárt. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő. A délutáni hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. 

 

null

Távolabbi kilátások: a hétvégéig folytatódik a változékony, nagyjából az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű idő. Jelentősebb enyhülés január 13. után valószínű. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előre, szalinay, időjárás