A tegnap átvonult hidegfront mögött ma viszonylag csendes, csapadékmentes időre számíthatunk. A fagyos hajnal után napközben 5 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

Holnap napközben viharossá fokozódó szél kíséretében egy markáns hidegfront éri el hazánkat, amely mögött jelentősen átalakul időjárásunk. Jelentős hőmérséklet változás egyelőre nem várható, folytatódik az átlagosnál kissé enyhébb idő, az időnként erősebben megnövekvő felhőzetből azonban már hózáporok is előfordulhatnak.

Csütörtökre megérkezik fölénk a sarkvidéki eredetű fagyos levegő, napközben már nem lesz melegebb 0 foknál. Folytatódik az erősen szeles, felhőátvonulásos idő. Futó hózápor bárhol előfordulhat, jelentősebb havazás azonban nem várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órákra 3-5 fok közé melegszik a levegő. A késő esti hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak.

Szerda: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható zápor, havas eső zápor, majd hózápor. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A hajnali órákra -1,+1 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak.

Csütörtök: felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Elszórtan futó hózáporok is kialakulhatnak. Az északnyugati szél erős, helyenként viharos lesz. A hajnali minimum hőmérsékletek -3,-1 fok között alakulnak. A délutáni órákra fagypont közelébe enyhül a levegő.

Távolabbi kilátások: péntek estétől nedvesebb levegő érkezik fölénk, így erősen megnövekszik a felhőzet és szombaton már havazás, néhol esetleg ónos eső is előfordulhat. A hőmérsékletek napközben is fagypont körül, vagy kevéssel az alatt alakulnak. A hétvégén és a jövő hét elején is folytatódik a téli idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: újév, szilveszter, fagy, felhő, front, jég, , csapadék, tél, időjárás