A hosszútávú anomália előrejelzések szerint a tél második hónapja átlagos hőmérsékletű, átlagosan csapadékos időt hozhat. Az erősebb lehűlések alkalmával keményen fagyos időszakok is előfordulhatnak, ugyanakkor az átmeneti enyhülések hatására kevéssel az átlagos fölé emelkedhet a hőmérséklet. 

A hideg és melegfrontok viszonylag gyakran váltogatják egymást, így a jelenlegi számítások szerint hosszan tartó rendkívül hideg idő, illetve tartósabb enyheség a hónap során nem valószínű.  

Hazánk időjárását a következő időszakban az Atlanti térség felett megerősödő anticiklon, illetve az északon, északkeleten felhalmozódó egyre hidegebb légtömeg határozza meg. Január első hetében a Brit-szigetek környékén megerősödő úgynevezett blokkoló anticiklon hatása alá kerülünk. A nagy kiterjedésű magasnyomású képződmény elzárja az óceáni eredetű, enyhe levegő útját, ugyanakkor áramlási rendszerében észak, északkelet felől sarkvidéki eredetű, hideg levegőt zúdít hazánk fölé. A hideg periódusban akár kisebb havazások, hózáporok is kialakulhatnak, az egész országra kiterjedő komolyabb csapadék azonban a mostani számítások szerint nem valószínű. 

Még a hónap első dekádjában azonban átmenetileg megszűnik a hideg levegő utánpótlása, kissé enyhébb levegő érkezik fölénk a magasban. Az erősebb áramlás hatására helyenként, főleg a dunántúli tájakon fagypont fölé emelkedhet a hőmérséklet, illetve az addigi kisebb havazásokat, hózáporokat vegyes halmazállapotú csapadék válthatja fel.
A jelenlegi számítások szerint január 10. után újabb jelentős lehűlés érkezhet, ami akár tartósabb is lehet, így a hónap első fele összességében az igazi tél jegyében telhet. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. Az összességében átlagos hőmérsékletű hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő jóval átlag alatti, vagy feletti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

 

1 (1).jpg

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése januárra. 

 

2.jpg

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése januárra. 

 

3.jpg

3. Ábra: a nyugaton megerősödő blokkoló anticiklon áramlási rendszerében sarkvidéki eredetű, hideg léghullámok érkeznek fölénk. Január első hetében visszatér a téli idő. A hónap első felében maradhat a blokkinghelyzet, azaz az átmeneti kisebb enyhülésektől eltekintve hideg, téli idő várható. 

 

4.jpg

4. Ábra: az átmeneti kisebb enyhülés után január 10. után újabb erős lehűlés érkezhet.  

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hosszútávú, január, előrejelzés, hideg, időjárás, tél