Nyugati áramlással óceáni eredetű, enyhe léghullámok érkeznek fölénk, így folytatódik a december végéhez képest 4-5 fokkal melegebb idő. A fölénk érkező levegő nem lesz túl száraz, így tartós napsütésre sem számíthatunk. Jelentős csapadék azonban a következő napokban sem valószínű, legfeljebb elszórtan fordulhat elő kisebb eső, futó zápor. Éjszakánként a derültebb, szélvédett helyeken fagypont közelébe hűlhet a levegő, a legtöbb helyen azonban pozitív hőmérsékleteket mérhetünk. Napközben kevéssel 5 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, de a gyengén felhős tájakon rövid időre 10 fok közelébe is melegedhet a levegő.

Vasárnap erős szél kíséretében egy hidegfront éri el térségünket, jelentős lehűlés azonban ezúttal sem várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem várható. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. Késő estére 3-5 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett kevés napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat kisebb eső, futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 0,+2 fok közé hűl a levegő. A délutáni hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak.

null

Vasárnap: többnyire a felhőké lesz a főszerep, legfeljebb rövid időre bukkanhat elő a nap. Szórványosan valószínű eső, zápor. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali hőmérsékletek 0 fok körül alakulnak. A délutáni órákra 4-6 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét szerdáig folytatódik az enyhe idő, majd ezt követően bizonytalan erősségű és időtartamú lehűlés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár