Északnyugati áramlással váltakozó nedvességtartalmú, mérsékelten hideg léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, így folytatódik a változékony, az ilyenkor szokásosnál néhány fokkal enyhébb idő. Ma nedvesebb levegő alakítja időjárásunkat, ezért sok lesz felettünk a felhő, legfeljebb rövid időszakokra bukkanhat elő a nap. Elszórtan előfordulhat kisebb zápor, havas eső zápor, vagy hózápor, számottevő csapadék azonban nem várható.

Átmenetileg kissé tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, a legmagasabb hőmérsékletek többnyire 2-4 fok között alakulnak. 
Holnaptól szárazabb levegő érkezik fölénk, ennek köszönhetően egyre nagyobb területen szakadozik a felhőzet, illetve süt ki a nap. Éjszakánként megjelennek a gyenge fagyok, napközben azonban továbbra is 5 fok körüli, illetve kevéssel e feletti maximum hőmérsékletek várhatók. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

kedd.jpg

Kedd: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb néhol süthet ki rövid időre a nap. Elszórtan várható zápor, havas eső zápor, vagy hózápor. Az északnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. Késő estére 1-3 fok közé hűl a levegő. 

szerda.jpg

Szerda: eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, majd a legtöbb helyen csökken a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra fagypont közelébe csökken a hőmérséklet. A kora délutáni órákra 3-5 fok közé enyhül a levegő. 

csütörtök.jpg

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő. A délutáni hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: legalább a jövő hét elejéig folytatódik az átlagosnál enyhébb idő, a nappali hőmérsékletek kevéssel 5 fok felett alakulnak. Január első napjaiban bizonytalan mértékű lehűlés kezdődhet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: , hidegfront, eső, szél, időjárás