Egy hidegfront csapadékzónája érte el térségünket, amely a délutáni órákig át is halad felettünk. Délelőtt még többfelé várható eső, zápor, majd fokozatosan felszakadozik a felhőzet, helyenként több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A megerősödő északnyugati széllel hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk, így kissé mérséklődik a nappali felmelegedés.

A front mögött a következő napokban északnyugati áramlás alakul ki felettünk, amellyel váltakozó nedvességtartalmú, mérsékelten hideg levegő áramlik fölénk. Kissé tovább hűl a levegő, igazi téli idő azonban nem várható. Éjszakánként megjelennek a gyenge fagyok, napközben azonban végig pozitív hőmérsékletekre számíthatunk. Jelentős csapadék már nem valószínű, elvétve azonban kialakulhat futó zápor, vagy hózápor.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: eleinte többfelé várható eső, zápor, majd a délutáni órákra elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, helyenként több-kevesebb napsütés is lehet. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. A késő esti órákra 1-3 fok közé hűl a levegő.

null

Kedd: többnyire felhős idő várható, legfeljebb rövid időre bukkanhat elő a nap. Néhol előfordulhat futó zápor, havas eső zápor, vagy hózápor. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 2-4 fok között alakulnak.

null

Szerda: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Az északnyugati szél továbbra is élénk, helyenként erős lesz. A hajnali órákra fagypont közelébe hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégéig folytatódik a viszonylag csendes, az átlagosnál kissé melegebb idő. Jelentősebb hőmérsékletváltozás, vagy csapadék továbbra sem valószínű.

Kedves olvasóinknak kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk!

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár