Enyhe, nedves léghullámok érkeznek fölénk a magasban, így átmenetileg ismét változékonyabbra, csapadékosabbra fordul az idő. Az enyhülés hatására változó halmazállapotú csapadékra számíthatunk. Hószállingózás, havas eső, fagyott eső egyaránt előfordulhat, sőt a későbbiekben növekszik az ónos eső veszélye is. Az enyhülés egyelőre csak a magasban érezteti hatását, a levegő alsó tétegeiben még marad a fagyos idő. 

Holnap is marad a változékony, többnyire felhős idő, a nappali hőmérsékletek azonban már fagypont felett alakulnak. 
Szombattól egy ciklon előoldali áramlásában egyre enyhébb levegő éri el térségünket, így további felmelegedésre, erős olvadásra számíthatunk. Megszűnnek az éjszakai fagyok és napközben már 10 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

null

Csütörtök: többnyire borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. Szórványosan várható hószállingózás, havas eső, fagyott eső, ónos eső. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. Késő estére -3,-1 fok közé hűl a levegő. 

 

null

Péntek: nagyrészt erősen felhős idő várható, helyenként azonban rövid időre a nap is előbukkanhat. Elszórtan kisebb eső, zápor, a reggeli órákban gyenge ónos eső is előfordulhat. Helyenként tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. A délutáni órákra 2-5 fok közé enyhül a levegő. 

null
 

Szombat: gyakran lesz erősen felhős az ég, legfeljebb néhol süthet ki rövid időre a nap. Szórványosan kisebb eső, zápor is előfordulhat. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 8-10 fok közé enyhül a levegő. 

 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét hétfőig további enyhülésre számíthatunk, helyenként már 10 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Az ünnep első felében még folytatódik az enyhe idő, majd ezt követően újabb lehűlés érkezhet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, somogy megye, időjárás